Ε.Π.Ε.ΑΝ.
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ε.Π.Ε.ΑΝ.

Εταιρεία Πνευματικής και Επιστημονικής Ανάπτυξης
 
ΦόρουμΠόρταλΑναζήτησηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
K Merdenisianos

K Merdenisianos


Αριθμός μηνυμάτων : 4
Join date : 27/03/2009

Character sheet
Μέλος: ΕΠΕΑΝ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑ   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑ Icon_minitimeΣαβ Απρ 11, 2009 3:51 pm

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑ





ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Σκεφτήκατε τη σπηλαιοθεραπεία;

Έχετε ποτέ φανταστεί ότι με την επίσκεψή σας σ΄ένα σπήλαιο θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε αναπνευστικά προβλήματα, δερματοπάθειες κι άλλες πολλές ενοχλήσεις; Αν όχι, διαβάστε παρακάτω!

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΗ ΠΑΣΠΑΛΑΡΗ

Είναι μυστηριώδη, απόκοσμα, μαγευτικά, αλλά και θαυμάσια φυσικά υπόγεια αναρρωτήρια. Τα σπήλαια σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν με τη ομορφιά και τις ιαματικές ιδιότητές τους.
Όσοι τα εξερευνούν σαγηνεύονται από το φυσικό κάλλος τους, όμως τα σπήλαια δεν αποτελούν μόνο τόπο γεωλογικού ενδιαφέροντος, αλλά και τόπο ίασης. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί επιστήμονες έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην έρευνα των ευεργετικών επιδράσεων των σπηλαίων στον ανθρώπινο οργανισμό και βρήκαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτοί οι υπόγειοι φυσικοί χώροι μπορούν να μετατραπούν σε αξιόλογα θεραπευτήρια χωρίς τεχνικές επεμβάσεις.
Ο σπηλαιολόγος –μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας - και γιατρός κ. Κώστας Μερδενισιάνος, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει μελετήσει αρκετά ελληνικά σπήλαια μας μιλά γι΄ αυτήν την πρωτότυπη εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο.

Arrow Τι είναι η σπηλαιοθεραπεία;
«Η σπηλαιοθεραπεία είναι η εναλλακτική θεραπευτική αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών μέσα στο χώρο των σπηλαίων, εκμεταλλευόμενη τις φυσικο-χημικές ιδιότητες κυρίως της ατμόσφαιρας τους και των υπόγειων νερών τους».

Arrow Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;
Θεωρείται ιδανική σε περιπτώσεις χρονίων βρογχοπνευμονικών παθήσεων, άσθμα με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στα πάσχοντα μικρά παιδιά καθώς και σε δερματικές νόσους αλλεργικής κυρίως αιτιολογίας. Βεβαια θεωρείται ιδανική και για την αναζωογόνηση ολόκληρου του οργανισμού.

Arrow Που οφείλονται οι ιαματικές ιδιότητες των σπηλαίων;
«Στα ιαματικά σπήλαια επικρατούν συνθήκες ειδικού μικροκλίματος. Μ΄ ένα απόλυτα φυσικό μηχανισμό η ατμόσφαιρα των σπηλαίων, ειδικά δε των λιμναίων, που βρίσκονται σε υπερκορεσμό υδρατμών, είναι απαλλαγμένη από κάθε αιωρούμενο σωματίδιο είτε αυτό αποτελείται από ανόργανα στοιχεία, είτε από οργανικές ενώσεις και βιολογικά υλικά (π.χ. γύρις). Εκτός των άλλων το περιβάλλον στα ιαματικά σπήλαια παρουσιάζει απουσία όζοντος, ραδιενεργά σωματίδια (προϊόντα ραδίου και ακτίνες Γάμα) και όξινη αντίδραση, γεγονός που από μικροβιολογικής πλευράς σημαίνει ότι οι χώροι των σπηλαίων είναι απολύτως ακατάλληλοι για πολλαπλασιασμό - ανάπτυξη βακτηριδίων.

Arrow Πώς ακριβώς λειτουργεί η σπηλαιοθεραπεία;
Κάτω απ’ αυτές τις μικρο-κλιματολογικές συνθήκες, ο ασθενής εισπνέει αέρα με υδρατμούς, στείρους μικροοργανισμών και άλλων αλλεργιογόνων (οργανικών) παραγόντων, που, σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία, που παρουσιάζεται στο περιβάλλον πολλών σπηλαίων, λειτουργούν θεραπευτικά στην απέκκριση των κολλωδών βρογχικών εκκριμάτων, δηλαδή στην ταχεία απόχρεμψη. Αν συνυπολογίσουμε δε, ότι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή γενικότερα οι χρόνιες βρογχοπνευμονικές παθήσεις έχουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό αλλεργική αιτιολογία, τότε είναι εύκολο να κατανοήσουμε τον θεραπευτικό μηχανισμό του μικροκλίματος των ιαματικών σπηλαίων. Επίσης, μέσω της λουτροθεραπείας, το θείο του υδρόθειου, που υπάρχει σε ορισμένα σπήλαια, επιδρά και τοπικά στο δέρμα με συχνά αξιόλογα θεραπευτικά αποτελέσματα στις περισσότερες δερματοπάθειες, έστω κι αν δεν έχει γίνει ακόμα τελείως γνωστός ο θεραπευτικός μηχανισμός τους».

Arrow Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
Η σπηλαιοθεραπεία διαρκεί περίπου 21 ημέρες και γίνεται για 4 ώρες ημερησίως. Η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται επίσης σε ορυχεία και σε αλατορυχεία. Μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί και σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, πάντα όμως με την παρακολούθηση κάποιου ειδικού.

Arrow Υπάρχουν περιπτώσεις που αντενδείκτυται;
Η σπηλαιοθεραπεία και ειδικότερα η εισπνευσοθεραπεία μέσα στα σπήλαια, αντενδείκνυται για όλες τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όταν βρίσκονται σε οξεία φάση.

Κατά του άσθματος, αλλά όχι δια πάσα νόσον
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για τα αποτελέσματα της σπηλαιοθεραπείας σε μια σειρά ασθενειών, όμως όπως μας διευκρινίζει ο κ. Μερδενισιάνος:
«Η σπηλαιοθεραπεία μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη σε αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα, αλλά είναι αμφιλεγόμενα τα αποτελέσματά της στη βελτίωση του σακχαρώδους διαβήτη, της παχυσαρκίας και των χρόνιων ηπατοπαθειών –όπως κάποιοι ισχυρίζονται-, με θεραπευτικούς μηχανισμούς που οφείλονται πιθανόν περισσότερο στη ψυχολογική υποβολή παρά στις πραγματικές ιδιότητες των νερών των σπηλαίων. Γενικά, είναι αναμφίβολο ότι για ορισμένες τουλάχιστον κατηγορίες νόσων, η σπηλαιοθεραπεία έχει αποτελέσματα ευνοϊκά έως, μερικές φορές και θεαματικά. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη της συστηματικότερης μελέτης των θεραπευτικών ιδιοτήτων των σπηλαίων, έτσι ώστε να προκύψουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία που θα διαχωρίσουν τις εμπειρικές και ανεύθυνες θεραπευτικές μεθόδους από τις υπεύθυνα αποδεδειγμένες της ιατρικής επιστήμης».



Arrow 12 ΣΠΗΛΑΙΑ ΣΤΟ... ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Σπήλαια Καϊάφα και Κουνουπελίου Ηλείας
Για τις αρθρίτιδες, δερματοπάθειες & τη χρόνια βροχίτιδα

Πρόκειται για δύο σπήλαια που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας για τον κ. Μερδενισιάνο. «Ο ασθενής λουόμενος εισπνέει συγχρόνως και υδρόθειο σε σημαντική αναλογία, με συνέπεια να απορροφάται αυτό από το αναπνευστικό σύστημα και εισερχόμενο στον οργανισμό να επιδρά σε αρρώστιες της θρέψεως (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης). Επίσης η λουτροθεραπεία έδειξε ότι βοηθά στη θεραπεία δερματοπαθειών. Απ΄ότι φαίνεται οι διάφορες θειϊκές ενώσεις των δύο σπηλαίων διαθέτουν ισχυρές αντισηπτικές, παρασιτοκτόνες και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Συμπέρασμα; Και τα δύο σπήλαια έχουν βάσιμες ενδείξεις για τη θεραπεία:
• Χρόνιας αρθρίτιδας των άκρων
• Ισχιαλγίας, των σπονδυλαρθροπαθειών,
• Χρόνιων ρευματισμών,
• Δερματοπαθειών κυρίως αλλεργικής αιτιολογίας,
• Παρασιτώσεων του δέρματος και
• Νόσων του αναπνευστικού συστήματος με καθ’ υπεροχή τη χρόνια βρογχίτιδα.

Σπήλαιο Γλυφάδα Δυρού Μάνης
Ιδανικό για το παιδικό άσθμα
Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου αφού ο υπόγειος ποταμός του κατά την πορεία του στα σπλάχνα της γης δημιουργεί αναρίθμητες λίμνες με διάφανα νερά στολισμένες με πολύχρωμες κολώνες, αλαβάστρινα συμπλέγματα, κρυστάλλινους πολυελαίους και πέτρινους καταρράχτες. Το εσωτερικό του περιβάλλον χαρακτηρίζεται ως ειδικό για τη θεραπεία νόσων του αναπνευστικού συστήματος και κυρίως των μικρών παιδιών που πάσχουν από βρογχικό άσθμα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Τσεχοσλοβάκος σπηλαιολόγος και παιδίατρος Δρ. Emil Cufalik που επισκέφθηκε και μελέτησε το σπήλαιο το 1969. Τις πιο πάνω ιδιότητες του σπηλαίου επιβεβαιώνει και ο κ. Μερδενισιάνος, ο οποίος, εκτός του ότι συνέχισε τις εξερευνήσεις στην «Γλυφάδα», από το 1965, μελέτησε επισταμένως και τις ειδικές μικροκλιματολογικές του συνθήκες που επικρατούν στην ατμόσφαιρά του και το καθιστούν μοναδικό για σπηλαιοθεραπεία.

Σπήλαιο “Αγίου Γεωργίου” Κιλκίς
Για αναπνευστικές & δερματικές παθήσεις
Το σπήλαιο μελετήθηκε από Τσέχους επιστήμονες και αποδείχτηκε ότι η επίσκεψη σε αυτό μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία του παιδικού άσθματος, αλλά και δερματολογικών ασθενειών που προέρχονται είτε από μολύνσεις είτε είναι αλλεργικής αιτιολογίας.

Arrow Σύμφωνα με μελέτες του κ. Μερδενισιάνου, εκτός των προαναφερθέντων σπηλαίων και άλλα ελληνικά σπήλαια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες λόγω του ειδικού μικροκλίματος που παρουσιάζουν, όπως τα σπήλαια:
- Κάψια Τριπόλεως(Μαντινεία)
- «Λίμνης» Κολλινών Αρκαδίας
- «Λυκούργου» Δολών (Καλαμάτα)
- «Μπουντρούμι» στο Φαράγγι της Ροδινής (Αχαϊα)
- «Κουκούρι» Δυρού Λακωνίας
- «Λιμνών» Καλαβρύτων
- «Δρογγοράτη»Κεφαλληνίας
- «Δρακότρυπα» Αναβρυτής Ναυπακτίας



Arrow ΒΟΧ

Εμπειρία 30 ετών!
Πρωτοπόρος στην εφαρμογή της σπηλαιοθεραπείας είναι η Τσεχία, όπου υπάρχει εμπειρία 30 χρόνων, καθώς γι΄ αυτόν τον σκοπό συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο με την Πανεπιστημιακή Κλινική του, η Σπηλαιολογική Εταιρεία, το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Υγειονομικοί φορείς της χώρας. Επίσης ως θεραπευτική μέθοδος χρησιμοποιείται στην Ουγγαρία, Ρωσία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία και Ρουμανία.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Ε.Π.Ε.ΑΝ. :: Κέντρο Σπηλαιολογικών Ερευνών :: ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-
Μετάβαση σε: